Manifest de la Comissió 8 de març 2011

Aqui tenim el manifest unitari de la Comissió 8 de març de 2011. Per adherir-vos, podeu enviar un correu a vuitdemars2011@gmail.com o vuitdemars@pangea.org.

Nosaltres exigim, unides decidim! Les dones contra les retallades socials.

8 de març 2011

8 de març 2011

Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, les dones feministes sortim indignades al carrer per a dir que ja n’hi ha prou!

Mentre els grans clubs de banquers, especuladors i empresaris continuen engreixant els seus beneficis, nosaltres malvivim en un mercat que, de reforma laboral en reforma de les pensions, ens aboca a l’atur, a la dependència, a les feines més precàries, als desnonaments i a la pobresa. Fent les mil i una per a compaginar el treball remunerat amb el treball domèstic, reproductiu i de cura, les dones assegurem que el sistema continuï, treballant el doble però cobrant la meitat. L’economia “globalitzada” i “competitiva” se sustenta sobre aquesta doble explotació. I mentre ens inflem de pastilles per a suportar-ho i la nostra salut va fent-se miques, els governs actuals, es diguin de dretes o esquerres, retallen sense vergonya els pocs drets socials adquirits a base de lluites ferotges, tot sigui per a satisfer els dictats neoliberals que triomfen arreu del món. Si nosaltres parem, s’atura tot! Per quan una vaga de dones?

Per si no fos prou, dia sí, dia també, una d’entre nosaltres és assassinada per l’expressió més brutal de les desigualats entre homes i dones que és la violència masclista. A penes instal·lat, el nou govern de CiU no s’ho ha pensat dos cops per a anunciar tot tipus de retallades, començant per eliminar sense complexes el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, que entre d’altres coses, va demostrar que una de cada quatre dones ha patit violència masclista greu en algun moment de la seva vida a Catalunya. Amb aquest gran “ímpetu estalviador”, els convergents han eliminat també la Direcció General d’Igualtat d’oportunitats en el treball, perquè la igualtat al mercat laboral “seria un detall sense importància”… Un “detall” que en ple segle XXI, els homes, sols per ser-ho, cobrin un 30% més que nosaltres en el mercat laboral. Mentrestant, la nova llei del dret a l’avortament està pendent d’aplicació (i de finançament per part de les CCAA), i potser resultarà que fins i tot ens les haurem de continuar empescant per a poder exercir aquest “luxe” de decidir sobre els nostres propis cossos i maternitats… Per no parlar de la coneguda com Llei de la Dependència, de la que a vegades, les persones en reben l’ajuda quan ja és massa tard, si és que l’arriben a rebre. Però de què ens queixem? Que no hi ha peles i estem en crisi! A no ser que vingui “sa santedat” Ratzinger a Barcelona, llavors sí que els poders públics deixen anar alguns milions d’euros de les nostres butxaques per a costejar el viatge d’un medievalista misogin i homòfob declarat, ja que la seva visita al temple modernista atraurà més turistes a aquesta Barcelona-aparador, la “millor botiga del món”.

A la vora dels congressos per a homes amb corbata, prop dels hotels de luxe, malviuen vídues amb pensions irrisòries, dones migrants en condicions d’explotació absoluta per unes lleis d’estrangeria que permeten tot tipus d’abusos, dones joves amb salaris miserables que amb prou feina arriben a pagar uns lloguers astronòmics per la bombolla immobiliària, dones perseguides i multades per exercir la prostitució, dones que ja no poden accedir als serveis bàsics perquè porten un vel integral… Ah, sí! Perquè ara resulta que alguns polítics ben apoltronats diuen que ens volen “alliberar” a cop de prohibicions! No ho tenen clar que del nostre alliberament ens en encarreguem nosaltres mateixes?

I tenim molta feina, ja que patim més que ningú una crisi creada per uns delinqüents financers, vivint l’agudització de les retallades socials, la violència sexista ens afecta a totes, els feminicidis i els crims d’odi cap a nosaltres que se succeeixen arreu del món en tota impunitat. La lesbofòbia i la transfòbia són el pa de cada dia de milers de dones. I “la cirera del pastís” patriarcal: l’especulació sobre els nostres cossos, la imposició d’un model que ens vol objectes sexuals, complaents, obedients, sempre somrients a les imbecil·litats de certs desigs masculins… Mantenint-nos contínuament insatisfetes amb la nostra imatge, patint anorèxia o bulímia, sent carn de canó de publicitats sexistes i degradants que inunden la ciutat.

Que els serveis públics són poquíssims? Que des de fa 40 anys els homes incrementen la seva participació al treball de la llar a raó d’un minut per any? Que cada vegada ens violenten més, a casa o al carrer? Calleu! Que juga el Barça! I aquí sí que no s’hi nota la crisi. Un altre gran “club d’homes”, i és que si haguéssim de parlar del futbol professional i de la FIFA, sols podríem dir que són com el Vaticà, funcionen a partir d’una discriminació oberta i no qüestionada cap a les dones, que sols servim per a netejar algun altar… o per fer d’acompanyant dels “grans futbolistes”. Companyes, apaguem la TV i solidaritzem-nos amb les nostres camarades egípcies, tunisianes, algerianes i amb les dones del món sencer que avui 8 de març, i durant cada dia de l’any, resisteixen i lluiten per aconseguir ser dones lliures! El camí de la nostra emancipació passa per la conquesta de reivindicacions que reclamem des del primer 8 de març!

Dones feministes dels Països Catalans, el carrer és nostre… i com recorden les nostres companyes italianes, si no és ara, quan?

És ara i sempre!

  • Prou retallades de drets i de recursos ! No volem perdre cap de les conquestes assolides!
  • Prou assassinats, prou violència masclista contra nosaltres ! Exigim recuperar el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista. Exigim recursos per fer front a aquesta greu xacra social.
  • Exigim una fiscalitat progressiva, el control dels paradisos fiscals i una taxa a les transaccions bancàries, per a un millor repartiment de la riquesa!
  • Demanem un increment del sou mínim i de les pensions no contributives!
  • Exigim polítiques socials a favor de les dones, perquè milloren la qualitat de vida i perquè creen llocs de treball!
  • Volem llocs de treball a tots els sectors i categories, sense riscos, de qualitat, i sense discriminacions!
  • Exigim una llei que ens permeti decidir sobre els nostres cossos : Avortament lliure i gratuit !

VISCA LES LLUITES FEMINISTES D’AQUI I D’ARREU !

DIMARTS 8 DE MARÇ DE 2011 a les 19h.30

CONFERÈNCIA:
Convidada: Sra. TERESA ALABÈRNIA I DOMÈNECH


Técnica de Planifició I Gestió Municipal a la ciutat de Barcelona
Membre del Consell Federal de la GRAN LÒGIA FEMENINA

Amb motiu de la celebració del dia de la dóna
LLOC: CENTRE EXCURSIONISTA DE BANYOLES,
Accés lliure i obert a tothom

Recull d'activitats a l'entorn del 8 de març de 2011 a tota la Comarca

Divendres 4 de març

Sopar, discomòbil i homenatges. Tra-dicional sopar d’intercanvi de plats. A part, pensa en una dona a qui t’agradaria homenatjar aquesta nit i parla amb no-saltres.Hora: 21 h. Lloc: Can Font de Borgonyà, Cornellà de Terri.Organitza: Associació de Dones de la Vall del Terri. Col·labora: Ajuntament de Cornellà de Terri.

Dissabte 5 de març

Passejada per la vall de Campmajor. Ruta dirigida per a totes les dones de la comarca d’una hora aproximada. Cal portar esmorzar.

Hora: 9 h. Punt de sortida: Ajuntament, Sant Miquel de Campmajor.Organitzen: Grup de Dones de la Vall de Campmajor i Associació La Vall.Col·labora: Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor.

Compartir remeis casolans d’ara i de sempre. Porta els teus remeis casolans iexplica’ns com els fas. Obert a tothom.Hora: 16.30 h. Lloc: Local del sindicat,Sant Miquel de Campmajor. Organitzen: Grup de Dones de la Vall deCampmajor i Associació La Vall. Col·labora: Ajuntament de Sant Miquel deCampmajor.

Sopar per a homes i dones. Menjarem un menú sorpresa. Tot servit, cuinat i molt ben amanit per uns cuiners i cam-brers molt especials. Aprofiteu-vos-en!Hora: 21.30 h. Lloc: Local del sindicat, Sant Miquel de Campmajor.Preu: 18€ / 8€ (tiquets a la venda a l’Hostal i Cal Ferrer fins el 2 de març).Organitzen: Grup de Dones de la Vall de Campmajor i Associació La Vall.Col·labora: Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor.

Dimarts 8 de març

Xocolatada. A càrrec dels Cuiners de l’Estany.Hora: 17.30 h. Lloc: plaça Major, Banyoles.Organitzen: Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) i Servei de prevenció a la de-pendència: Fem companyia del Consorci de Benestar Social Pla de l’Estany - Banyoles.

Abans del Patriarcat. Història ama-gada i esperança d’avui. Xerrada a càrrec de Teresa Alabernia i Domènech, tècnica de Planificació i gestió munici-pal i membre del Consell Federal de la Gran Lògia Femenina. Presentarà l’acte Anna Morlans.Hora: 19.30 h. Lloc: Centre excursionis-ta, Banyoles.Organitza: Ateneu Obert de la Dona.Col·labora: Centre Excursionista de Banyoles.

Tradicional sopar d'intercanvi de plats. Cal portar un plat dolç o salat i una beguda i ho compartirem entre to-tes. També els plats i coberts. A continua-ció hi haurà una exhibició de hip- hop.Hora: 21 h. Lloc: Can Carreres, Porqueres.Organitza: Ajuntament de Porqueres.

Dimecres 9 de març

Tarda poètica amb Montserrat Abe-lló. Recital de poemes i converses amb la poetessa i traductora Montserrat Abelló. Ens acompanyarà la conductora del Club de Lectura Francesca Bartrina, directora de la Càtedra Unesco: Dones, desenvolupa-ment i cultures, Centre d'Estudis Interdis-ciplinaris de la Universitat de Vic.Hora: 19 h. Lloc: Museu Darder, Banyoles.Organitzen: Biblioteca comarcal de Banyo-les, Servei d’informació i atenció a les dones(SIAD) i Servei de prevenció a la dependèn-cia: Fem companyia del Consorci de Benestar Social Pla de l’Estany – Banyoles i Ateneu Obert de la Dona.

Recital de música i text. Espectacle musical basat en un recull de textos de diverses cultures, on la feminitat està present i és expressada en la llengua ma-terna de les dones que hi participen. El músic i cantant David Soteras ha traduït i musicat expressament els textos per a aquest espectacle.Hora: 22 h. Lloc: Ateneu Bar, Banyoles.Organitza: Ateneu Obert de la Dona.Col·labora: Ateneu Bar.

Divendres 11 de març

Festa, sopar i sorpresa.

Hora: 21 h. Lloc: Ateneu Obert de la Dona, Banyoles.Preu: 13 €. Data límit per comprar els ti-quets: 8 de març a Lotus Blanc o Ateneu Obert de la Dona (dimecres de 10 h a 12 h i divendres de 16.30 h a 18.30 h).Organitza: Ateneu Obert de la Dona.

Sopar de dones de Fontcoberta.

Organitza: Associació Don@ de Fontcoberta. Dissabte 12 de marçLectura de manifest, sopar i ball.Hora: 21 h. Lloc: Pavelló, Serinyà.Organitza: Ajuntament de Serinyà.

Diumenge 13 de març

Tradicional caminada. Ruta des del Puig de Sant Martirià al turó de Can Morgat. Cal portar esmorzar.

Hora: 9.30 h. Punt de sortida: Pavelló de la Draga, Banyoles.

Organitza: Ateneu Obert de la Dona.

De l'1 al 16 de març

Parlen les dones. Exposició de fotogra-fies de les protagonistes del calendari per a la igualtat 2011: Parlen les dones rea-litzat pel Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) i Fem companyia del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany – Banyoles.Lloc: Biblioteca comarcal, Banyoles.Organitza: Consorci de Benestar Social Pla de l’Estany- BanyolesCol·labora: Biblioteca comarcal de Banyoles.

Montserrat Abelló. Exposició docu-mental per conèixer l'obra i la vida de la poetessa i traductora Montserrat Abelló (Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2008) que ens acompanyarà al Club delectura del 9 de març.Lloc: Biblioteca comarcal, Banyoles.Organitza: Biblioteca comarcal de Banyoles.Col·laboren: L’Altell i Museu Darder.

CICLE DE RELATS VIRTUALS: Relat 1