DIJOUS 18 a les 21.30h A l'Auditori: Projecció de la pel·lícula ”LA JOVEN DE LA PERLA”

Director: Peter Webber
La jove de la perla és l'adaptació cinematogràfica de l'obra homònima de l'escriptora nord-americana Tracy Chevalier. El film gira entorn al quadro -La noia amb turbant coneguda també com La noia de la perla (en holandès Het meisje met de parel) és un quadre fet per Vermeer de Delft aproximadament del 1665 i actualment es troba al Museu Mauritshuis, La Haia.
Noia amb turbante -també conegut com La Mico Llisa del Nord- de Johannes Vermeer, un dels pintors més importants de l'època d'or holandesa. La posada en escena simbolitza un univers pictòric de tonalitats i perspectives sobre el fons. És un cosmos d'art i llum que el cineaste aprofita per a explicar la història a través d'un món en el qual les coses no es diuen però es capten.

A través d’aquesta pel·lícula s’estudiarà l’obra del pintor holandès. Cal aclarir, però, que el film ofereix múltiples lectures. A partir de la narració es poden analitzar diferents arquetips del comportament humà.
No es coneix gran cosa de la vida de Johannes Vermeer (1632-1675). Va néixer a la ciutat holandesa de Delft on aviat va ser reconegut com a pintor, encara que tenia dificultats per vendre la seva obra. Cal aclarir, però, que el preu dels seus quadres estava molt per sota del que, a l’època, valien els bulbs de les tulipes més preuades. Això era degut al fet que en el segle XVII, els pintors no eren considerats artistes creadors –de fet, eren equiparats als artesans- i la seva obra no tenia el reconeixement social que més tard va adquirir.

CICLE DE RELATS VIRTUALS: Relat 1